El 22 de juny la Generalitat Valenciana presentava a Ontinyent l’Estratègia territorial de la Comunitat Valenciana 2010-2030. Una presentació plena de mancances i desconeixement de realitat social de la comarca i des del BLOC volem denunciar amb contundència tres aspectes que durant la presentació d’ahir es van constar:

1.- L’estratègia territorial, segons ens informaven du més de 2 anys treballant-se per part de la Conselleria i sembla que cap responsable polític de la comarca en tenia ni idea. Les propostes i prioritats semblen fetes al cap i casal sense tindre en compte la realitat de la comarca. (no vol dir que no hi hagen idees i propostes vàlides) ¿Com es pot elaborar una estratègia territorial sense comptar amb la participació de les organitzacions, administracions e institucions del territori per al qual es vol dissenyar una estratègia?

La Generalitat no deu conèixer que el Consorci de les Comarques Centrals Valencianes, presidit pel president de la Diputació de València, Alfonso Rus, va elaborar l’any 2002 el Pla de Promoció Socioeconòmica i de l’Ordenació Territorial de les Comarques Centrals Valencianes. Aquest pla va ser elaborat des de la participació pública i engloba tot un seguit de projectes dirigits al desenvolupament econòmic i social d’estes comarques, i que la Generalitat no ha contemplat.

2.- L’estratègia es realitza per a una “àrea funcional” que no correspon amb la comarca, tant sols arreplega 27 poblacions. Però segons es desprenia d’algunes declaracions encara tenim que estar agraïts. Sembla que inicialment aquesta àrea funcional ni existia al mapa, la nostra comarca es diluïa entre les àrees funcionals de Gandia, Xàtiva i Alcoi. Tant sols les al•legacions presentades per les organitzacions empresarials de la comarca han possibilitat l’existència d’aquesta àrea i la celebració mateixa de la jornada, inicialment prevista per a Xàtiva.

¿On esta l’ajuntament d’Ontinyent, la Mancomunitat, que ni presenten al•legacions, ni sembla que tinguen idea de la estratègia de futur que els seus companys de partit ens tenen preparada? (estratègia que segons sembla és desaparèixer, encara més, del mapa) Hem d’apostar per la comarcalització del País Valencià i crear veritables pols d’atracció econòmica i després interactuar dins unes àrees funcionals més grans, en el nostre cas les Comarques Centrals Valencianes. Presentar el futur Hospital d’Ontinyent com a motor econòmic d’una comarca que està dividida en tres centres d’atenció (Ontinyent, Gandia i Xàtiva) és no conèixer el territori que es pretén dinamitzar.

3.- I per rematar el dia, ens trobem a l’alcaldessa LINA INSA que presenta l’acte i abans de que comence el tècnic corresponent a desenvolupar el contingut de l’estratègia que la Generalitat té prevista per a la comarca, dona l’ordre als seus regidors alliberats i tots cinc abandonen el saló on es realitzava la presentació. Alcaldes de la comarca, representants empresarials i de diverses associacions locals ens quedem bocabadats, sense entendre res.

¿Que li passava a la senyora alcaldessa, que no era la protagonista? ¿i com poden quatre persones adultes i responsables polítics obeir cegament l’ordre de la seua cap i desentendre’s del contingut de l’acte? ¿No hi ha ningú amb criteri i sentit comú? ¿a ningú li importa el que la Generalitat planifica per a la Comarca? I per si faltava poc,.. ¿on eren els representants del PSOE?