El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera (BLOC), ha visitat este migdia la localitat d’Agullent, per conéixer de primera mà tot el mal causat pels incendis forestals que han assolat estos dies la comarca de la Vall d’Albaida i que continuen en altres punts de les comarques centrals del País Valencià. Morera s’ha reunit amb l’alcalde d’Agullent, Jesús Pla (BLOC), i amb els regidors nacionalistes d’Ontinyent i Bocairent, Pepe Pla i Manel Delgado, respectivament i el secretari comarcal del BLOC de la Vall d’Albaida i regidor de l’Olleria, Julià Engo.

Morera ha pogut saber de primera mà que el dispositiu posat en marxa en la zona ”ha estat d’allò més correcte i ara, amb les flames en marxa en altres zones, nosaltres el que volem manifestar és el nostre total suport i reconeixement a les persones que treballen per acabar amb eixe maleït foc, salvar tot allò que es puga salvar, protegir a les persones i restablir la normalitat dins del que siga possible. Per això volem fer públic el nostre agraïment a bombers, brigades forestals, efectius militars, policies, voluntaris de protecció civil i a ciutadans anònims que han s’han oferit per ajudar. Estem en uns moments molt crítics i difícils, amb el cor del País Valencià cremant-se i nosaltres també tenim el nostre pensament i el nostre cor en tots i cadascun dels llocs on les flames arrasen espais naturals i també propietats privades”.

No obstant això, el portaveu de Compromís en el parlament valencià ha recordat que este matí ha registrat en les Corts una petició de compareixença del conseller de Governació, Serafín Castellano, ”perquè explique clarament l’abans, el durant i el després d’eixe foc, puix és tan important la reacció en l’extinció com la prevenció perquè això no passe i, desgraciadament, ha passat”, segons Morera.

Cal recordar que el passat 14 d’agost, Enric Morera va informar que havia presentat una Proposició No de Llei (PNL) en les Corts Valencianes en suport a les mobilitzacions dels bombers dels tres consorcis valencians. En eixe proposta, el síndic de Compromís demana que es paguen els 31 milions d’euros que deu encara la Generalitat encara als tres consorcis provincials i que, al mateix temps, invertisca en equipaments i en personal per a millorar el servei i la seguretat de les valencianes i els valencians.

Morera també demanava en eixe petició que la conselleria, “faça efectives la totalitat de les obligacions de pagament que tenen pendents amb els tres consorcis i que s’agilitzen al màxim els tràmits per l’adquisició de nou vestuari i equipaments, com també nous equips per a la xarxa COMDES i de nous vehicles per a atenció de sinistres de primera eixida i forestals”. Estes declaracions, fetes en el mes d’agost, deixaven palés la precarietat dels cossos d’extinció d’incendis al País Valencià, tant dels bombers com dels encarregats dels focs al medi forestal.

Cal recordar que en esta línia es va manifestar ahir el sindicat UGT, que va denunciar que al parc d’Ontinyent sols tenien “quatre bombers i un cotxe per eixir a atacar el foc per la nit”. Per a Morera, ”les crítiques dels sindicats vénen a evidenciar el que sabem tots menys qui ens governen, que viuen allunyats de la realitat i que, pitjor encara, s’han gastat els diners de les valencianes i els valencians en festes, saraus, paradisos fiscals i altres històries, llevant eixes partides de serveis tan necessaris i hui comprovem amb molta pena que la Generalitat no té recursos per a dotar els parcs de bombers com cal, o que no disposa de fons per a pagar brigades forestals i vigilància les 24 hores del dia o que no es cobreix la major part del territori i això ho saben els piròmans i els terroristes mediambientals que han provocat el caos i el desastre ecològic d’estos dies”.

Altre tema que crida l’atenció, segons ha destacat Morera, “és el de les repoblacions que ha fet al llarg i ample del País Valencià la Conselleria de Medi Ambient. Nosaltres ja plantejàrem l’any passat en les Corts que les reforestacions es feren amb més trellat i amb ús d’espècies autòctones, però resulta que la conselleria s’ha dedicat a repoblar amb dos espècies de pins que són autèntica pólvora en molts casos i això és el que ha passat ara”.