El síndic de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera (BLOC), ha presentat una Proposició No de Llei que insta al Consell a suspendre el projecte de construcció d’una línia d’alta tensió que passa per les zones cremades pels incendis forestals de la Vall d’Albaida. Segons Morera, “esta petició és perquè no puga dir-se que alguna empresa privada puga beneficiar-se de la instal·lació de les torres d’alta tensió en una zona on pràcticament ha quedat arrasada i on no cal tallar arbres”.

Des de Compromís volen que, a l’igual que no es pot construir en 20 anys en una zona afectada per incendis provocats, “també cal protegir-la de qualsevol projecte o infraestructura d’on puga tindre benefici una empresa privada”. El parlamentari valencianista espera que la reunió del Consell, que se celebrarà demà, “anuncie mesures reals i realistes i, que entre estes, es contemple la paralització de la construcció de la línia d’alta tensió”.

A finals del mes de juny es va saber que la Direcció General d’Energia de la Conselleria d’Infraestructures i Transports havia resolt favorablement la sol·licitud d’Iberdrola per a construir una línia d’alta tensió que travessa la Vall d’Albaida per paratges de gran valor paisatgístic i ecològic, com ara la Covalta, la Font del Patge, o la Serra del Torrater fins arribar al Pou Clar. Els mitjans de comunicació de la comarca foren altaveu de veïns i veïnes que criticaren que el projecte suposaria acabar amb arbres i zones que se salvaren dels incendis de 1994 per a passar pel mig les torres d’alta tensió.

La Generalitat havia donat en juny el seu vistiplau a la construcció d’una línia d’alta tensió de 132 quilovats i amb un una extensió de 12,3 quilòmetres que passaria pels termes d’Albaida, Benissoda, Ontinyent i Agullent, hui cremats pels incendis dels darrers dies.

Morera ha assegurat que la política energètica del Consell “no existeix, és la que li marquen les companyies elèctriques i per això no aposten per l’energia solar i altres energies netes i renovables”.