immersió lingüística

La deriva que ha pres la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, des que el PP i Gent de l’Olleria van fer un canvi de rumb per governar a colp de decret i sense consens, ha comportat que l’ens comarcal ara es dedique a promocionar cursos d’immersió lingüística en castellà a una comarca on el 90% de la població té com a primera llengua el valencià.

Per a Jesús Pla, portaveu de la Coalició Compromís a la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida “la nostra mancomunitat sempre s’ha caracteritzat per promocionar la cultura pròpia i la llengua dels valencians. Des dels seus inicis s’ha apostat per normalitzar el valencià en tots els àmbits de l’administració comarcal, inclús la Mancomunitat té una oficina de promoció del valencià, és per això que no entenem perquè ara s’ofereixen uns paquets turístics amb aquest contingut“.

Julià Engo, anterior conseller de Cultura i Promoció lingüística, ha qualificat de “desficaci i estafa” aquesta actuació de la Mancomunitat. Desficaci perquè “suposa un canvi en l’orientació i en els principis fundacionals de la Mancomunitat, que fins ara sempre havia defensat el valencià, però des que, José Vidal, de Gent de l’Olleria, té la conselleria de cultura i promoció lingüística ara fem immersió lingüística en espanyol“. I Estafa perquè “oferir una immersió lingüística en espanyol en els nostres pobles on la vida quotidiana es desenvolupa en valencià és enganyar el turista, fent-lo creure que aprendrà una llengua que no és la que s’utilitza de manera habitual a la zona on va a passar uns dies de vacances“.

Des de Compromís han demanat que “la Mancomunitat retire l’oferta de cursos d’immersió lingüística en espanyol, per a continuar en la defensa i promoció de la cultura pròpia dels valencians, per a no fer el ridícul i per a que cap turista ens denuncia per estafa, el que comportaria una mala imatge de la nostra comarca, just el contrari del que s’hauria de pretendre“.