La darrera retallada de La Conselleria d’Educació afecta a estudiants de almenys 6 municipis de La Vall d’Albaida, entre ells Otos on té l’alcaldia COMPROMIS.

Els veïns d’Otos es van tancar ahir a l’escola per evitar la retallada, amb el recolzament dels diputats a les Corts valencianes, Mireia Mollà, Juan Ponce i l’executiva comarcal de la Vall d’Albaida.

Ahir dimarts 9 d’abril es reprenien les classes a les escoles valencianes. A Otos, a més, és el dia en què va començar el tancament indefinit a l’escola que han decidit els veïns del poble per protestar contra la mesura aprovada per la Conselleria d’Educació de suprimir una aula i dues places de mestres a l’aulari. El batle d’Otos, Emili Mira, amb el suport de la executiva comarcal de COMPROMIS, amb Joan Gilabert i Vicent Xavier Vila al cap davant, es sumaven als actes de protesta.

La decisió d’aquesta mesura de protesta es va prendre dissabte passat, en la reunió en què l’Ajuntament informà els pares de la resolució de conselleria. També s’ha iniciat una campanya de recollida de signatures en suport al manteniment de l’aulari en les condicions actuals.

De fer-se efectiva la supressió anunciada, tot l’alumnat dels sis cursos de primària hauria d’assistir agrupat a una única aula, amb la conseqüent pèrdua de qualitat educativa. Des de l’Ajuntament d’Otos, en paraules d’Emili Mira, es considera que aquesta mesura ‘fomenta la desaparició de les escoles a zones rurals i afavoreix el despoblament dels municipis xicotets’, i que es contradiu amb els objectius de la Llei Orgànica 1/1990 d’incrementar la relació dels alumnes amb l’entorn i d’evitar les deisgualtats en funció del lloc de naixement.

Cal recordar que aquesta mesura farà que alumnes d’Educació Primària de fins a 6 municipis de La Vall d’Albaida es veuran afectats per l’última retallada de la Conselleria d’Educació Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, que introdueix diversos canvis en centres educatius de la comarca de titularitat pública.

En concret, al Col·legi Rural Agrupat Serra del Benicadell (Montitxelvo) es suprimeix una unitat i un lloc d’educació primària en l’aulari de Ràfol de Salem i una altra unitat i un altre lloc d’educació primària en l’aulari de Salem. També es suprimeix una unitat i un lloc d’educació infantil en l’aulari de Rugat i s’adscriu el lloc d’educació infantil itinerant a l’aulari de Terrateig. Pel que fa al Col·legi Rural Agrupat Castell de Carbonera d’Otos, en l’aulari d’aquest municipi es suprimeix una unitat i dos llocs d’educació primària.

Per al portaveu de Compromis de La Vall d’Albaida, Joan Gilabert “estes mesures posen en perill el futur dels centres educatius als pobles més xicotets de la Vall d’Albaida”.