El passat dissabte 28 de març es va celebrar la XXVIII Trobada d’Escoles en Valencià de la Vall d’Albaida a Agullent, on més de 12.000 persones van assistir als 96  tallers i paradetes dels centres educatius, AMPAs, entitats, associacions, editorials i llibreries, entre els quals van estar els Joves amb Compromís de la Vall d’Albaida amb gran part del col·lectiu de Compromís per la Vall d’Albaida.  Això es va sumar a les 3 exposicions i les 9 actuacions musicals i culturals que es van desenvolupar. El recorregut s’allargarà fins al 6 de juny en un total de 19 festes per la llengua.

Abans d’açò, Escola Valenciana va començar l’any amb la presentació del Model per l’escola que volem, davant de representants institucionals i polítics, un document que ara mateix recorre les comarques valencianes per a recollir les propostes de les comunitats educatives. A finals de febrer es va celebrar la Crida per l’escola que volem. També representants de l’entitat van presentar al Parlament europeu d’Estrasburg la necessitat d’una Directiva europea que vetlle pels 46 milions d’europeus que parlen en llengües minoritzades, com és el nostre cas.

Els Joves amb Compromís de la Vall d’Albaida van participar a la Trobada d’Escoles en Valencià per defensar l’escola pública, de qualitat i en valencià. Primerament van tancar la cercavila amb una gran senyera de 135 m2 pels carrers d’Agullent a la qual es va unir gent de totes les edats per ajudar a portar-la. Acabada la cercavila, els joves van dur a terme un taller per als més menuts on van pintar amb pintura de dits un enorme mural amb la frase Torna a somriure. A més, van pintar i retallar diferents complements com les ulleres de Joan Fuster, llacets, somriures, o el barret d’Enric Valor, als quals apegaven un palet i es podien fotografiar en el mural a mode de “photocall”.

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha fet referència al manifest de les Trobades 2015 en el context de la festa d’Agullent: “Volem treballar en positiu, amb il•lusió i amb força per a dotar d’una sòlida estructura el nostre sistema educatiu. Les Trobades són actes d’estima a la nostra llengua”.

L’alcalde d’Agullent, Jesús Pla, ha destacat: “Només l’existència hui d’una escola pública, valenciana i en valencià és la garantia per a un demà d’un País Valencià de ciutadans i ciutadanes preparats i lliures, en definitiva, només una escola pública, valenciana i en valencià garantirà als valencians i valencianes la seua supervivència com a poble. Estem molt satisfets de l’organització, i de la implicació de totes les associacions del nostre poble en la Trobada d’escoles en valencià”.

No és la primera vegada que els Joves participen a la Trobada, ja que estan presents a diversos esdeveniments de la Vall d’Albaida en defensa de la llengua i l’educació, sent un dels col·lectius més actius del País Valencià.TROBADA AGULLENT JOVES