Un any més, des de Compromís denunciem com els PGE ens tornen a discriminar i a insultar. Els valencians i valencianes suposem el 10,7% de la població de l’Estat, però mai no hem arribat a tindre aquest nivell d’inversió pressupostària. La majoria de les vegades hem estat en la meitat. Això ha generat un deute històric que reconeixen tots els experts. El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, considera que el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat de 2016, “està en la mateixa línia que des de fa quatre anys, són uns pressupostos que ens marginen i que ens donen alguna almoina per vore si tenim la boca callada, cosa que fan molt bé els dirigents del PP però no els qui som conscients que no se’ns tracta igual i que, a més, no tenim una inversió corresponent al nostre pes del PIB ni de població”.

 Per eixe motiu, el parlamentari de Compromís ha avançat que la seua formació, “presentarà una esmena a la totalitat als PGE de 2016, com també presentarem nombroses esmenes parcials que vindran de tots els pobles, ciutats i comarques valencianes on coneixen de primera mà quines són les necessitats reals en inversions. Des de que Compromís té presència al Congrés dels Diputats així ho hem fet, hem presentat moltíssimes esmenes per a reivindicar allò que és just i que és nostre i el PP sempre ha votat en contra. Amb els pressupostos de 2016 no anem a fer cap excepció i anem a començar ja a recopilar esmenes del col·lectius locals i comarcals de Compromís per a demostrar com ens margina el govern del PP i quina és la realitat en el nostre territori”.

Respecte als pressupostos presentats i la nostra comarca ha tornat estar oblidada i mostra el poc interés que hi ha per Mariano Rajoy en vertebrar les comarques centrals, i en concret, la Vall d’Albaida. Segons el Portaveu comarcal, Nico Calabuig, ” la inversió pública territorialitzada segueix sent de les més baixes de l’Estat en relació a la nostra població. Entre eixes inversions, deu trobar-se la de millora i manteniment de la línia de tren Xàtiva-Ontinyent-Alcoi, per a la qual s’han destinat 100 mil Euros, tot incomplint un protocol signat al 2009 per la Generalitat i el Ministeri de Foment, segons el qual s’havien d’invertir 60 milions d’euros. El tren és una infraestructura fonamental per al desenvolupament de la Vall d’Albaida, però està vist que amb el bipartidisme centralista al govern de l’Estat, els valencians i valencianes sempre hem estat discriminats de manera inacceptable.”

Des de Coalició Compromís per la ‪‎Vall d’Albaida treballarem per a que aquesta infraestructura no es quede com un mer tren-museu i siga un autèntic servei de transport. Treballarem amb Valentia i fermesa per presentar reclamacions davant el Ministeri de Foment. A més, fem una crida a rebel·lar-nos contra aquesta injustícia en la nostra comarca. A través del nostre grup, es podran presentar esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat mitjançant les esmenes que ens envien els valencians i valencianes a congres@compromis.net . Els PGE per al 2016 es pot consultar al següent enllaç, així com un exemple de les esmenes ja presentades altres anys. El termini d’enviament d’esmenes parcials acabarà el 21 d’agost a les 14 hores.