Representants de Compromís de més de 30 municipis de les Comarques Centrals Valencianes s’han reunit a Albaida amb càrrecs institucionals del partit per reclamar la importància de la vertebració territorial de les Comarques Centrals a través del Consorci.

DSC_0150

L’acte, presidit per l’alcalde de la ciutat d’Albaida Josep Albert, s’ha celebrat al Palau dels Milà i Aragó d’Albaida. A l’acte han acudit els següents representants de les següents administracions: el Molt Excel·lent Senyor Enric Xavier Morera i Català, President de les Corts Valencianes; l’Honorable Senyor Rafael Climent González, Conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de la Generalitat Valenciana; l’Il·lustríssim Senyor José Luis Ferrando Calatayud, Director General d’Avaluació Urbanística, Territorial i Ambiental del Planejament; l’Il·lustre Senyor Francesc Xavier Ferri Fayos, Síndic del Grup Parlamentari Compromís a les Corts Valencianes; Sa Senyoria Maria Josep Amigó i Laguarda, Vicepresidenta Primera de la Diputació de València; i Sa Senyoria Gerard Fullana Martínez, Portaveu del Grup Compromís a la Diputació d’Alacant.

DSC_0232

L’acte l’ha obert l’Alcalde d’Albaida Josep Albert i ha destacat que el Consorci de les Comarques Centrals “és una eina necessària per a la vertebració de les nostres comarques. És una entitat que existeix des de 1999 i que pot donar solució a molts problemes comuns de les Comarques Centrals”.

El model tant productiu com de gestió que proposa Compromís es basa fonamentalment en la descentralització del territori, en fer polítiques de baix cap a dalt més pròximes als ciutadans i al seu territori, i aconseguir un major equilibri territorial per evitar una despoblació i empobriment de les comarques interiors. Necessitem un model territorial que aposte per la cohesió social i el desenvolupament econòmic del nostre territori. Així com potenciar iniciatives culturals i mediambientals pròpies de la zona. En aquest sentit ha destacat la vicepresidenta de la Diputació Maria Josep Amigó “que les inversions tinguen un compte criteris objectius de territorialitat és molt important per a nosaltres”.

Altre punt important on han coincidit els assistents és en destacar que el consorci no sols és un instrument útil per a les comarques centrals i per als municipis que el conformen. Aquesta descentralització és important per a la diversificació i enriquiment de tot el País Valencià per no generar zones degradades a tots els nivells, tant en l’àmbit econòmic, com social, del medi ambient i fins i tot culturalment.

DSC_0246

El Conseller d’Economia Sostenible Rafael Climent ha destacat en roda de premsa que la Declaració d’Albaida que “és un document on s’aposta decididament pel Consorci de les Comarques Centrals Valencianes on es supera eixa divisió administrativa de les circumscripcions d’Alacant i València. Per tant, ha de ser l’òrgan i la ferramenta per rellançar diversos projectes per revertebrar aquest territori”. El Conseller ha apuntat que “aquestes comarques tenen tres sectors productius potents. Hem de posar valor afegit al sector primari; apostar per la innovació en el sector industrial per poder internacionalitzar els nostres productes i el sector terciari amb el turisme”. Climent ha fet referència als socis de govern assumint que “és evident que Compromís haurà de consensuar aquesta eina amb el partit Socialista i amb Podem per rellançar el Consorci i des del Consell engegar projectes i potenciar aquestes comarques. Hem de reconstruir el nostre territori”.

A la “Declaració d’Albaida” Compromís manifesta que “apostem per rellançar el Consorci de les Comarques Centrals”. I un dels primers passos a seguir és demanar “a les administracions integrants del Consorci de les CCV a convocar una reunió en sessió extraordinària de la Junta General d’aquest òrgan. Així com a apostar decididament per la continuïtat del Consorci, tot elegint la Comissió Executiva, el President, el Vicepresident i altres òrgans de gestió regulats estatutàriament”. Per acabar es demana també al Govern Valencià “que facilite el reconeixement explícit del Consorci de les Comarques Centrals Valencianes, incloent-hi el finançament escaient per al seu funcionament institucional”.