El portaveu de Compromís per la Vall d’Albaida, Nicolau Calabuig, ha volgut destacar “la importància d’aquests espais de debat i divulgació que fa possible l’IEVA a la nostra comarca”

La institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació presentà la vesprada del dijous a Ontinyent el llibre que recull les actes del IV Congrés d’Estudis de la Vall d’Albaida, que tingué lloc a Benigànim el 2014. A l’acte, celebrat al Centre Cultural de Caixa Ontinyent, intervingueren Jorge Rodríguez, president de la Diputació de València i alcalde d’Ontinyent; Xavier Rius, diputat de Cultura; Vicent Gomar, president de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida; i Vicent Calatayud i Lluïsa Gallego, president i vicepresidenta de l’IEVA (Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida), entitat organitzadora del congrés.

Potenciar els estudis comarcals.“Amb aquest llibre al Magnànim —explicà Xavier Rius, diputat de Cultura—encetem una nova etapa i nou disseny d’Estudis Comarcals, una col·lecció que anem a potenciar com a referent de la fructífera col·laboració que volem mantindre amb els instituts d’estudis comarcals”.

Des de l’IEVA, associació que agrupa als investigadors de la comarca, Calatayud i Gallego agraïren el suport de la Diputació i destacaren la “qualitat i varietat de les ponències i comunicacions presentades, que recorren multitud de temes, pobles i punts de vista de la comarca, amb autors i autores de totes les edats”. Entre els diferents objectes d’estudi, un variadíssim recull que abasta des de la història de la regió en moments històrics com el Trienni Liberal o la Batalla de Llutxent, a estudis al voltant de les perspectives econòmiques de la comarca, la llengua, propostes didàctiques per a les escoles, el Tirant lo Blanch, la festa de moros i cristians, el medi ambient, la industrialització de la zona o els mitjans de comunicació. El volum, de 734 pàgines, ja es pot adquirir a les llibreries a un preu de 15 euros.