El diputat de Compromís al Congrés Enric Bataller ha participat aquest diumenge als actes centrals de la Festa de l’Escaldà del Raïm a Benicolet. Uns actes que donen per finalitzades les festes de l’escaldà d’aquest estiu a la Vall d’Albaida.

El matí ha començat al riurau de Don Samuel amb l’escaldà del raïm que ha comptat amb les explicacions de Frederic Artés i Casimir Romero, així com un esmorzar i demostracions de treballs tradicionals i danses.

Enric Bataller ha volgut agrair a l’alcaldessa Llúcia Gregori i a tota la gent implicada “la gran tasca que realitzen per posar en valor aquesta tradició de les Comarques Centrals Valencianes”.

En aquest sentit cal recordar que al passat mes d’abril l’alcaldessa de Benicolet, Llúcia Gregori, de Compromís, va mantenir una reunió a la Diputació de Valencià amb el diputat de Cultura, Xavier Rius, per estudiar vies de col·laboració per a la recuperació dels riuraus, elements arquitectònics emblemàtics de la cultura valenciana vinculats a la producció i posterior exportació de la pansa que tradicionalment s’han fet servir per a proporcionar aixopluc als canyissos amb pansa mentre plou o fa humitat.

Els riuraus valencians presenten una miscel·lània de tota una cultura en la qual es podem distingir una sèrie d’apartats relatius al cultiu i el tractament de la pansa, així com les influències complexes que es donen en aquesta tradició secular de l’assecat del raïm. En aquest sentit, la festa de l’escaldà de la pansa és el motiu cultural i festiu sobre el qual pivota tota l’estratègia supracomarcal per a la recuperació d’aquests espais singulars.

Xavier Rius, Diputat de Cultura i portaveu de Compromís a Diputació de València, es va mostrar “obert a contemplar diferents possibilitats per a la recuperació d’aquestes construccions”. Així, va anunciar que en el marc de col·laboració establerta entre l’Àrea de Cultura i Amical Wikimedia “anem a treballar en l’actualització dels continguts patrimonials i etnològics a la popular enciclopèdia online Viquipèdia per a afavorir el coneixement d’aquests elements arquitectònics”, alhora que “traslladarem el projecte als responsables de la gestió del Museu Valencià d’Etnologia –dependent de l’Àrea de Cultura– per a l’estudi i valoració del mateix i la possibilitat d’articular diferents vies de treball conjunt”.

Des de Compromís han valorat “molt positivament aquests treballs de recuperació i posada en valor del patrimoni material i immaterial de la pansa” i han incidit en “l’aposta per la recuperació i conservació de l’arquitectura rural valenciana com s’està treballant ja des del govern de Benicolet, amb Llúcia Gregori al capdavant”.