La Diputació de València repartirà 700 oms entre 53 localitats que participen en un projecte de repoblació d’aquests arbres en el qual la institució col·labora amb el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient que ha aportat els oms. Al conveni pilot entre la Diputació de València i els municipis s’hi han sumat, de la nostra comarca, els ajuntaments d’Aielo de Malferit, Beniatjar, Bocairent, Ontinyent, la Pobla del Duc i Salem.

Amb la donació de 700 exemplars d’oms resistents a la grafiosi per part de la Direcció General de Desenvolupament Rural i Política Forestal a la Diputació de València es pretén d’iniciar la recuperació d’aquesta espècie.

L’om comú (Ulmus minor) era una de les espècies més utilitzades en passejos, parcs i places per alleujar els rigors de l’estiu, alhora que complia una important funció ecològica en hortes i riberes del nostre país, fins l’arribada de la grafiosi agressiva en la dècada de 1980, que va acabar amb la gran majoria de les omedes a Europa i Amèrica del Nord, tal com han recordat des de Diputació.

Es tracta del Programa Espanyol de Conservació i Millora dels Oms Ibèrics, promogut pel Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient. Després d’anys de recerca, el Ministeri i la Universitat Politècnica de Madrid han trobat varietats resistents a la malaltia, per la qual cosa han iniciat una campanya per a recuperar l’om en diferents territoris d’àmbit nacional. La Corporació valenciana s’ha sumat a la idea, convertint-se en una de les pioneres a portar a la pràctica aquest projecte i acostar-lo als municipis.