La coalició valencianista considera urgent renovar els estatuts per adaptar-se a la Llei de Mancomunitats i dotar l’entitat d’un equip tècnic estable i complet per prestar els millors serveis als municipis de la Vall d’Albaida

Aquest dilluns, 25 de setembre, Compromís per la Vall d’Albaida reunia els seus representants en la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida per acordar el seu posicionament de cara al Ple de Constitució de l’entitat comarcal. La coalició valencianista, davant els problemes estructurals de la Mancomunitat en els últims temps, ha definit un full de ruta prioritari per a la nova legislatura, que estableix com a principal objectiu renovar els estatuts de l’ens comarcal per adaptar-se a la Llei de Mancomunitats de l’any 2018.

També es considera urgent dotar l’entitat d’un equip tècnic de secretaria/intervenció i gerència estable i complet, per agilitzar el seu funcionament i garantir la millor prestació de serveis per als municipis. La proposta de Compromís per la Vall d’Albaida es completa oferint la candidatura a presidir l’entitat, per part d’Alejandro Quilis Moscardó, alcalde d’Albaida.

En paraules del candidat de Compromís a la presidència de la Mancomunitat, Alejandro Quilis, “necessitem un punt d’inflexió que reactive la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida. Des de Compromís ho tenim clar, i per això hem llançat aquest full de ruta amb qüestions organitzatives i d’estructura, que transcendeixen el debat merament partidista. Nosaltres tenim la mà estesa per arribar a acords i treballar per impulsar una nova Mancomunitat capaç d’assumir reptes, que done respostes i ajude al progrés de tots els municipis. Un organisme que aglutina a 34 pobles i ciutats ha de comptar amb una estructura tècnica suficient, que done garanties de cara a treballar àrees com els residus, els serveis socials, la inclusió, etcètera. I això cal millorar-ho cooperant entre tots i totes pel bé de la nostra comarca. Fa massa anys que estem esperant un canvi que ha d’arribar ja, si volem que la Mancomunitat tinga futur”.

Per la seua banda, el portaveu de Compromís per la Vall d’Albaida, Nico Calabuig, ha detallat el posicionament de la coalició valencianista. “Des de Compromís creiem essencial impulsar la modernització de la Mancomunitat de forma urgent, i totes les persones de la nostra formació política que representaran els seus municipis en l’entitat coincideixen en aquesta necessitat. La Mancomunitat de Municipis és un ens fonamental per a la vertebració de la nostra comarca i la prestació de serveis amb garanties a tots els municipis, siga quin siga el seu pes poblacional. Per això hem treballat un full de ruta que pot ser assumible per qualsevol partit polític que crega en la importància de l’acció des de l’àmbit comarcal, i vulga sumar-se. Volem que aquesta legislatura siga la dels grans consensos entre tots els partits, i l’aritmètica resultant de les eleccions convida a plantejar la Mancomunitat com un espai de treball conjunt de veritat”.

Calabuig ha exposat que “l’últim govern de la Mancomunitat va portar al Ple l’aprovació del canvi d’estatuts de l’entitat, per adaptar-se a la Llei de Mancomunitats de l’any 2018. A hores d’ara la Mancomunitat continua regint-se per uns estatuts de l’any 1987, que han quedat obsolets en molts aspectes. És innegociable per a nosaltres continuar eixe procés, que permeta actualitzar la Mancomunitat com un ens d’àmbit comarcal dins la legislació. Per això proposem la creació immediata d’una comissió de tots els partits que aborde la qüestió i arribe a un acord conjunt”.

“La transcendència d’aquest canvi és absoluta, ja que, per exemple, la nova Llei de Mancomunitats estableix els paràmetres per garantir una representativitat més ben proporcionada per a tots els municipis. A més, la Llei també incideix en la qüestió de l’estructura tècnica l’entitat. Tal com recollim al nostre full de ruta, la Mancomunitat necessita un equip tècnic estable i a temps complet per garantir el seu bon funcionament en benefici de tots els municipis. Açò és clau per al dia a dia de l’entitat, ja que permetria agilitzar tràmits, abordar més funcions i oferir una millor gestió als municipis. En aquest sentit, la comissió també ha de modernitzar la cartera de serveis de la Mancomunitat, i definir quines accions realitzar d’acord amb les necessitats dels municipis”, ha conclòs Calabuig.