3.2. MOCIÓ SOBRE DOTACIÓ D’EFECTIUS PER AL QUARTER DE LA GUÀRDIA CIVIL.
Per al BLOC, la seguretat dels ciutadans, es deu quedar al marge de les disputes politiquees, anem a votar favorablement, per raons obvies.
La Guardia Civil té unes compentències diferents a la resta de cossos de seguretat, per l’orografia de la nostra ciutat i la comarca, ajudaria al benestar dels nostres ciutadans. Hi ha que demanar bé a Madrid o Valencia els millors serveis per a Ontinyent independentment de qui mane ací o allà , tasca del bons mandatairs sense entrar en guerres pilítiques.
3.3. MOCIÓ SOBRE SUPORT I ADHESIÓ A LA PROBLEMÁTICA DE L’AIGUA A ESPANYA I VALENCIA.
El vot nostre serà favorable, tractanse de la defensa dels interesos valencians. Però aquest govern municipal aporta altra proposta, per a la disputa política PP-PSOE.
Al País Valencia, hi ha un sistema de dos partits omipresents, en escas o nula democràcia interna, en els que prima l’obedència cega a Madrid, per això tants uns com altres diuen una cosa a Valencia, un altra a Murcia i així arreu de l’estat. El BLOC diu si a l’urgència de gran importancia, d’una defensa unitària per aconseguir una bona gestió, estalvi, eficiencia i reutilització de l’aigua a tot l’estat espanyol.
3.5 MOCIO PER A LA COMARCALITZACIÓ.
José A. Pla Ros, portaveu del BLOC NACIONALISTA VALENCIÀ a l’Ajuntament d’Ontinyent, presenta per a la seua inclusió i debat en el Ple la següent Moció
L’article 46 de l’Estatut d’Autonomia valencià de l’any 1982 preveia que “una llei de les Corts Valencianes…. determinarà la divisió comarcal, després de ser consultades les corporacions locals afectades”.
Van passar vint-i-sis anys des de l’aprovació d’aquesta norma bàsica i la llei a què fa referència encara no ha arribat al Parlament Valencià. En la reforma de l’estatut de l’any 2006 es continua proposant una llei de comarcalizació en l’article 65:
“1. Una llei de Les Corts, en el marc de la legislació de l’Estat, que haurà de ser aprovada per majoria de dos terços, podrà determinar la divisió comarcal, després de ser consultades les entitats locals afectades.
2. Les Comarques són circumscripcions administratives de la Generalitat i Entitats Locals determinades per l’agrupació de municipis per a la prestació de servicis i gestió d’afers comuns.
3. Les àrees metropolitanes i les agrupacions de comarques seran regulades per Llei de Les Corts aprovada també per majoria de dos terços, després de ser consultades les entitats locals afectades.”
La comarca és, després del municipi, l’espai amb què més fàcilment s’identifiquen els ciutadans i les ciutadanes del nostre país. La divisió comarcal és assumida pels valencians i les valencianes, que coneixen perfectament la comarca a la qual pertanyen i són conscients dels lligams econòmics, administratius, geogràfics i culturals que mantenen amb les valencianes i valencians que viuen en altres poblacions d’eixe mateix espai.
L’estructuració comarcal del territori valencià ha sigut estudiada per historiadors, geògrafs i erudits com Mateu i Llopis, Beüt i Belenguer, Roselló Verger, Joan Soler, Pérez Puchal…. que n’han dissenyat diverses propostes.
Posseïm, doncs, el marc estatutari que legalitza la divisió comarcal, la reflexió científica que la justifica i la predisposició de les ciutadanes i dels ciutadans que hi viuen que la fan viable. Queda només, per tant, la voluntat política de fer-la realitat.
Per tot això presentem la següent proposta:
1.- El Ple de l’Ajuntament d’Ontinyent demana a les Corts que insten al Govern de la Generalitat Valenciana que desenvolupe l’article 46 de l’Estatut d’Autonomia valencià.
2.- El Ple de l’Ajuntament d’Ontinyent demana a les Corts Valencianes que cree una comissió per a l’estudi de l’organització comarcal i elabore un projecte de llei de comarcalització que siga discutit i aprovat pel Parlament Valencià.
3.- Traslladar aquest acord a la Mesa i a tots els grups polítics de les Corts Valencianes.
Ontinyent, 18 de Desembre de 2009
Signat: José A. Pla Ros
3.6 MOCIÓ SOBRE LA UNIVERSITAT.
Per al BLOC, ara o mai, després de 10 anys hi ha que pegar la passa per a la consolidació de la universitat a Ontinyent i a la comarca. Votem a favor.
3.7 MOCIÓ D’IMPLANTACIÓ D’UN SERVEI D’HISENDA I SEGURETAT SOCIAL.
Els efectes de tenir aquestes dues delegacions, hui, esen molt importants, ja son menosr per l’utilització del suport informàtic.
Ja pel 28 d’Octubre de 1999 a proposta del BLOC i aprovat per unaminitat del ple, essent vosté alcadessa (Lina Insa i Rico) ja solicitàrem al ministeri una agencia tributària, en aquells temps haguera esta més mportant i necesaria, però no això, el 18 de Gener de 2008, el BLOC va recuperar la proposta i en aquesta ocasió ni tansevol es va tractar al Ple, essent alcaldessa també vosté, que qüasolitat.
En totes dues propostes contaven amb un estudi previ -que ara no hi son- detallat sobre l’importància económica i demográfica de la ciutat i la comarca. Tot i això, el BLOC donarà suport, perquè tot i que el desenvolupament tecnològic facilita el compliment de les obligacions tributàries a distancia, es cert que aquest procediment no està a l’abast de tots els ciutadans, ni técnicament, ni econòmicament i a més a més, moltes tramitacions que impliquen ciutadans i empreses requereixen la presencia física davant l’administració i tal i conforme al BLOC demanava allà per l’any 1999 el vot serà favorable.
En el mateix sentit, del vot per portar serveis a la capital, no estaria de més reclamr les inversions i infraestructures que depenen de la Generalitat i mai no arriben, així com serveis que depenen d’institucions autonòmiques , exemples com un institut tecnològic sobre la biomasa, el centre investigador de Microsoft que anirà a Torrevella, el pol investigador que està estudiant Wisekey –seguretat informática- de segur es quedarà a Valencia. Les inversions captades per “ Valencian Community Investments” VCI, depenent de la generalitat cap s’ha destinat a Ontinyent.
Aquestes tipus d’inversions si seria un revulsiu per l’económia en aquestos temps, seguint l’exposició de motius de aconseguir més i millors serveis que ens fa el PP.