Davant d’una situació de recessió com la que estem vivint ara per ara hi ha partits a nivell local que centren el seu discurs en tirar les culpes a altres administracions, i amb este argument s’assenten al sol de l’immobilisme, esperant temps millors. Sent conscients de les càrregues i flaqueses que pertoquen a altres estaments, des dels grups locals dels Bloc-Coalició Compromís de la Vall d’Albaida prefereixen arromangar-se les mànigues, i prendre una actitud activa i emprenedora front la crisi. I és que el canvi es fa en moviment.
Així ho ha entés l’alcalde d’Agullent i candidat a revalidar l’alcaldia, Jesús Pla, qui ha estat colze a colze amb l’empresariat per tal de donar suport al POL Logístic de la Vall d’Albaida, que la Generalitat ha anunciat que té molts visos d’ubicar-se entre Agullent i la capital de la comarca. Segons el model de Pol Logístic que apareix a la pàgina web de la Conselleria d’Infraestructures i Transport, una instal·lació d’estes característiques integra diversos espais. Una zona d’ús logístic: parcel·les industrials per a la implantació d’empreses logístiques. Una zona d’ús terciari: àrea d’oficines, restauració i descans. A més, un recinte específic per al dipòsit de contenidors, estació de serveis, aparcament vigilat per a camions i serveis complementaris per al transportista. “Un projecte amb este perfil permetria situar la Vall estratègicament en el corredor mediterrani, obriria vies a la diversificació econòmica, i faria de motor econòmic. Es tracta d’una iniciativa, impulsada conjuntament per l’administració i el sector privat, que demostra que quan ambdós estaments van de la mà s’obrin noves vies de solució a la crisi econòmica”, comenta Jesús Pla. “En el projecte del Pol estem treballant en col·laboració tant els dos ajuntament implicats, com el teixit empresarial de la comarca, que una volta més, fa patent el seu esperit emprenedor”
A grans trets, l’estructura econòmica de la Vall d’Albaida presentava fins fa ben poc una diversificació ben clàssica. El sector primari imperava en bona part de la comarca, es compatibilitzava amb el sector secundari en la zona central de la Vall, i la indústria era i és prominent a l’eix Ontinyent-Albaida-l’Olleria. Al costat d’estos tòtems de l’economia comarcal està creixent poc a poc el sector turístic. Una aposta que des del Bloc entenen com una finestra oberta a noves vies per a la creació d’ocupació. Aixó sí, tenint present la necessitat d’afavorir un turisme sostenible amb el territori, i amb els veïns de la comarca, que se n’han de beneficiar i no patir-lo. Iniciatives per afavorir este tipus de turisme d’interior ja s’han dut a terme des de l’Ajuntament d’Otos, encapçalat per Emili Mira, i les pretén impulsar el candidat del Bloc de Salem, Juli Fenollar, un xicotet poble a l’ombria del Benicadell.
“El turisme ens beneficia com persones i com societat, ja que fomenta el coneixement del territori i l’intercanvi cultural, proporciona ingressos, llocs de treball i projecció exterior, però també és un repte des del punt de vista de la sostenibilitat ambiental, en tant que genera mobilitat, transforma el territori i provoca una major pressió sobre el consum de recursos en determinats llocs i moments. Per això des del Bloc de Salem apostem per fomentar un turisme d’interior, responsable amb la natura, i responsable amb el nostre poble”, comenta Fenollar. També estan empenyent la potenciació d’este sector a l’Olleria, on estant emprat la seua tradició vidriera per a promoure l’arribada de visitants, i amb ells l’activació del sector serveis. Un flux de visitants provinents tant de les comarques veïnes com dels visitants estacionals de la costa. Un motiu més que impulsa al secretari comarcal del Bloc, i candidat a alcalde de l’Olleria, Julià Engo, per a insistir en la necessitat de desdoblar la CV60, que connecta Gandia amb l’Olleria. “estem a un node de comunicacions importantíssim, per al trànsit de persones i de mercaderies i això ho hem d’aprofitar econòmicament. Tenim residències, tenim places hosteleres, tenim comerç, tenim emprenedors, tenim zones industrials, estem a una hora dels aeroports de l’Altet i de Manises, l’A7 passa per la porta, només falta que la Generalitat Valenciana convertisca la CV60 en autovia per ajudar l’Olleria en la nostra tasca de recuperació econòmica”.
En el capítol de reclamacions d’infraestructures, una de les més latents i sagnants és la del nou Hospital d’Ontinyent. Tot i que la construcció d’este centre sanitari ha rondat pels titulars dels mitjans de comunicació al llarg de tota la legislatura, doncs era la promesa electoral estrella del PP a les municipals del 2007, finalment ha quedat en fum. Un fet que per al candidat de Coalició Compromís a Ontinyent, Josep Francés, demostra el fracàs de Lina Insa. “Creure a aquestes altures que una “Super alcaldessa” farà valdre el pes d’Ontinyent davant el centre de poder polític valencià, fa riure. Hapreferit ser l’alcaldessa del PP i garantir la seua reelecció com a candidata, que ser l’alcaldessa d’Ontinyent i exigir a la Generalitat les inversions promeses a la darrera campanya electoral”. Per a més INRI, el nou hospital oferirà una carta de serveis molt retallada, tindrà poca capacitat, i no donarà assistència a tota la comarca.
Una altra de les grans reivindicacions que uneix a tots els candidats del Bloc-Coalició Compromís a la comarca és la reclamació de la millora de la línia de tren Xàtiva-Alcoi. Una eterna promesa, pressupostada i despressupostada infinitat de voltes tant pel govern central com per l’autonòmic, que la formació valencianista insisteix en exigir. “No ens cansarem de reclamar la modernització d’esta línia”, afirma Josep A. Albert, candidat a Albaida . “Mentre s’omplin la boca inaugurant trens d’alta velocitat, condemnen a la nostra comarca, i a la del Comtat i Alcoià, a no tindre un eix ferroviari digne, rendible i capaç d’ajudar a dinamitzar la nostra economia. Des del Bloc continuarem reclamant esta millora, i ho seguirem fent tant des del pobles afectats com des de les Corts Valencianes”.
recollit de l’Ara Multimèdia