Les eleccions municipals i autonòmiques del darrer 24 de maig, van ser la primera parada d’una onada de canvi polític que ha sacsejat la societat valenciana. Des d’aquell dia, la Generalitat i la majoria d’ajuntaments han iniciat un nou cicle, amb les forces polítiques progressistes i valencianistes al capdavant. Un nou temps on els governs plurals formats per diversos partits són la tònica dominant, exceptuant uns pocs casos.
En eixe sentit, els actors més rellevants que participen de la nova majoria política són el PSPV-PSOE, COMPROMÍS i PODEMOS, els tres partits que sustenten l’actual Consell de la Generalitat, a través de la nova composició parlamentària de les Corts Valencianes. Un parlament valencià més plural que mai, on el PP té 31 diputats, el PSOE 23, Compromís 19 i Podem i Ciutadans 13 cadascun. A partir d’estos resultats, es van iniciar els contactes per tal de conformar l’alternativa de progrés que possibilitara superar els 20 anys de governs del PP amb majoria absoluta, greument tacats per la corrupció, el balafiament de recursos públics i la submissió a Madrid, fets que van posar de relleu la incapacitat del PP per governar a favor dels valencians i valencianes, i de la nostra dignitat com a persones i com a poble.
Esta voluntat de canvi es va acabar traduint en l’Acord del Botànic, un pacte signat pel PSOE, Compromís i Podemos on es reflecteixen els eixos d’actuació del nou govern de la Generalitat Valenciana: el rescat de les persones per garantir els drets humans, la regeneració democràtica i la lluita contra la corrupció, un govern per a les persones que prioritze el benestar, un nou model productiu a favor de l’economia real i la reivindicació ferma d’un finançament autonòmic just per part del govern d’Espanya, sense el qual serà impossible acomplir molts dels punts anteriors.
Així doncs, el govern de la Generalitat ha eixit de la majoria formada per 55 diputats compromesos amb la premissa de situar les persones i les nostres necessitats en el centre de la política. Uns objectius que ja s’estan fent realitat, tal i com hem pogut vore amb notícies com l’eliminació del copagament social, la creació del pla de gratuïtat de llibres de text “Xarxa Llibres”, la posada en marxa d’unitats escolars públiques de 2 anys i tantes altres. Podem ser raonablement optimistes.
No obstant això, la història ens ha ensenyat que els equilibris polítics són importants, i també que els governs on el bipartidisme ha tingut un poder excessiu, com en el cas de les majories absolutes, tard o prompte acaben derivant en una distorsió de la democràcia i fins i tot una incoherència en la praxi política, tal i com li ha ocorregut al PSOE en diverses ocasions. Un fet que va quedar patent en la nefasta gestió que va dur a terme el govern central la segona legislatura de Zapatero, quan es va iniciar un trajecte que el PP de Rajoy ha accelerat a un ritme escandalós: el de les retallades, l’austericidi i l’injust sistema de finançament autonòmic que margina l’autonomia dels valencians i valencianes i dificulta la posada en pràctica de la totalitat de l’Acord del Botànic.
Per eixa raó, molta gent ha confiat en Compromís com una opció factible per recuperar la dignitat, que fa política arrelada a la terra per transformar la societat valenciana. Les persones que matinen tots els dies i alcen la persiana, per anar a la fàbrica, a l’escola o al camp, i també les que s’alcen tots els dies amb l’angoixa de no tindre treball, saben que els partits tradicionals i el seu nou salvavides ens han fallat, i que als valencians i valencianes ens volen marginats com a poble de les decisions que fins ara s’han anat prenent a Espanya. Tal volta per això som l’única comunitat autònoma pobra que paga a les riques. Una anomalia democràtica que ataca el nostre benestar com a persones i s’ha d’acabar.
Per això, des de Compromís liderem amb Podem i representants de la societat civil, una plataforma electoral valenciana per a les eleccions generals del proper 20 de desembre, amb l’objectiu de formar el primer grup parlamentari valencià al Congrés dels Diputats. Una candidatura molt potent, que integra personalitats com l’expresident preautonòmic Josep Lluís Albinyana, cap de llista al Senat, o l’actriu Rosanna Pastor, per participar directament i sense subordinacions, d’un canvi també necessari a la política estatal. És el moment d’aconseguir que el nostre cap de llista Joan Baldoví, qui ha sigut la veu valenciana al Congrés durant estos quatre anys, vaja acompanyat de moltes més veus que ens defensen amb valentia front a una dreta centralista que vol una pàtria de bandereta i no d’oportunitats per a totes i tots.
Nicolau Calabuig
Portaveu Comarcal de Compromís