Maria Josep Amigó: «Aquestes intervencions, avalades per una consulta popular, representen decisions valentes que fan gran a tot un poble, per menut que aquest siga»
Juli Fenollar: «Els municipis menuts també existim i els fons de la Diputació constitueixen una ajuda vital i molt vàlida»
La localitat de Salem està realitzant diferents intervencions orientades a millorar l’eficiència hídrica de la xarxa d’aigua potable municipal amb els fons rebuts per part de la Diputació de València. Així ho ha traslladat l’alcalde de Salem, el valencianista Juli Fenollar, a la vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, durant la visita efectuada a aquesta localitat de la Vall d’Albaida per a conèixer de primera mà les inversions realitzades amb els recursos provincials. «Salem pretén ser pioner i modèlic a l’hora de demostrar que un Consistori menut és capaç de gestionar de forma eficient i sostenible un servei bàsic com és l’aigua potable per a l’abastiment humà», ha explicat l’alcalde de la localitat.
Arran d’una consulta popular a la ciutadania, s’ha procedit a la implementació d’un pla director per tal d’estudiar les deficiències que acredita la xarxa hídrica del municipi i millorar la seua eficiència. En aquest sentit, amb els 42.667 euros del Pla d’Inversions Financerament Sostenibles (PIFS) de 2016 s’ha invertit en l’adequació de les instal·lacions de captació d’aigua potable, la renovació dels sistema de bombeig que permet sostraure l’aigua dels aqüífers, la instal·lació de comptadors sectorials i variadors de freqüència que permeten controlar el volum d’aigua sostreta, així com sistemes d’estalvi d’energia. Posteriorment, s’ha renovat la xarxa d’aigua potable en aquelles vies on hi havia detectades fuites importants, com són els carrers Sant Felip, Sant Antoni, Benicadell i diverses instal·lacions municipals. Unes actuacions per a les que s’ha comptat amb 66.360 euros del Pla Provincial d’Obres i Serveis (PPOS) de 2016. I finalment, s’està procedint a la renovació dels comptadors domiciliaris i la instal·lació de sistemes de telelectura, els quals permeten controlar la despesa en matèria hídrica i identificar qualsevol tipus de fuita d’aigua des del mateix Consistori. Una intervenció per a la que s’ha disposat de 46.297 euros de fons provincials.
Maria Josep Amigó ha reivindicat el desenvolupament d’aquest tipus de projectes perquè «representen decisions valentes que fan gran a tot un poble, per menut que aquest siga». I ha afegit l’exemple de Salem d’optar per evitar el trànsit rodat de vehicles pel casc urbà del municipi.
La vicepresidenta ha aprofitat la seua visita a la Vall d’Albaida per a manifestar que des de la corporació provincial «estem contents de poder recolzar el treball realitzat als municipis, especialment als més menuts, donat que disposen de majors mancances i limitacions». Per tal de fer front a aquesta situació, Maria Josep Amigó ha reivindicat «el nou model de repartiment dels fons provincials, el qual es regeix per criteris estrictament objectius i per la transparència en les seues assignacions, afavorint la igualtat d’oportunitats dels veïns i veïnes de tots el municipis de la demarcació de València». En aquesta mateixa línia, la vicepresidenta ha defensat «l’autonomia municipal a l’hora de definir quines actuacions resulten prioritàries i constitueixen necessitats reals per a cadascun dels municipis».
Per això, Maria Josep Amigó s’ha congratulat «de comprovar la capacitat de treball de les corporacions locals», un fet que «ens permet confiar en que la gestió municipal es troba en sintonia amb l’esperit i les línies de treball marcades pel nou equip de govern de la Diputació de prioritzar la millora de la qualitat de vida de les persones».
Per la seua part, l’alcalde de Salem, Juli Fenollar,ha agraït la visita de Maria Josep Amigó al municipi, com també el volum de recursos que dispensa la corporació provincial a la localitat. «Els municipis menuts també existim i els fons de la Diputació constitueixen una ajuda vital i molt vàlida, que ens permet afrontar projectes que resultarien inviables sense la injecció pressupostària de la corporació provincial», ha apuntat Fenollar. En total, en el que va de legislatura el consistori de Salem ha rebut 366.138 euros, entre els quals es compta per al present exercici 2017 amb 79.835 euros corresponents al Pla de Serveis i Obres Municipals (SOM) –abans anomenat PPOS– i altres 14.038 euros relatius al Fons de Cooperació Municipal.
Nou Ajuntament
Durant la seua estada a Salem, la vicepresidenta ha visitat diferents intervencions executades amb fons provincials. Entre aquestes, destaca la rehabilitació del nou edifici que alberga la Casa Consistorial, per a la que s’ha comptat amb una subvenció per valor de 60.000 euros per part de la Diputació. Aquesta intervenció ha permès disposar d’un Ajuntament funcional, capaç de millorar les condicions de treball dels funcionaris i tècnics municipals, a més de prestar serveis públics a la ciutadania en un entorn molt més confortable.
Així mateix, amb els 21.952 euros corresponents al Pla de Camins i Vials el Consistori de Salem ha adquirit dues màquines desbrossadores i ha procedit a la pavimentació del camí dels Fondos.