Jesús Pla ha estat escollit com un dels tres diputats i diputades valencians que defensaran a Madrid la proposició de llei aprovada a les Corts Valencianes on es demana la modificació de la Constitució espanyola, en la seua disposició addicional segona, per tal de garantir la recuperació del Dret Civil valencià

Aquest dijous han sigut escollits a les Corts Valencianes els tres diputats i diputades valencians que defensaran en el Congrés dels Diputats la proposició de llei per a recuperar el Dret Civil valencià. Un dels representants serà el diputat de Compromís i valldalbaidí, Jesús Pla, qui estarà acompanyat a Madrid pel diputat Manuel Mata (PSPV-PSOE) i la diputada Naiara Davó (Unides Podem).

Els tres representants, escollits per votació aquest dijous, defensaran davant el Congrés la proposició de llei aprovada a les Corts Valencianes en juliol de 2019, on es demana la modificació de la Constitució espanyola, en la seua disposició addicional segona, per tal de garantir la reintegració efectiva del Dret Civil valencià.

El diputat Jesús Pla ha assenyalat que “aquesta reivindicació que traslladarem a Madrid és fonamental per a garantir el nostre autogovern. L’any 2016 el Tribunal Constitucional va tombar tres lleis valencianes emparades en el nostre Dret Civil, anul·lant la nostra capacitat de legislar els nostres assumptes tal com es recollia a la reforma de l’Estatut d’Autonomia de 2006. És necessari que aquesta situació canvie i puguem comptar amb els drets que tenim com a territori històric”.

Pla ha assenyalat que “el consens en aquesta reivindicació és molt gran, i com a prova tenim els 486 ajuntaments valencians que han aprovat mocions en defensa del Dret Civil valencià, gràcies a la col·laboració i el gran treball de l’Associació de Juristes Valencians. Ara és moment de fer el següent pas i que s’escolte a Madrid aquesta lluita pels nostres drets com a poble”.

Per la seua banda, el portaveu comarcal de Compromís per la Vall d’Albaida, Nico Calabuig, ha destacat la participació de Jesús Pla dins la delegació valenciana a Madrid. “És un vertader orgull que el nostre company de la Vall d’Albaida, Jesús Pla, represente la veu de les valencianes i valencians a Madrid en aquest tema. Cada vegada més, necessitem que les reivindicacions del poble valencià s’escolten a les institucions de l’Estat. És necessari que es garantisquen els nostres drets. El dret a comptar de forma efectiva amb el nostre Dret Civil, el dret a rebre un finançament just, i en definitiva, el dret a què se’ns tracte amb igualtat i amb respecte al nostre autogovern com a nacionalitat històrica segons l’Estatut d’Autonomia”.

Proposició de llei pel Dret Civil valencià

La proposició de llei que serà defensada a Madrid va ser desenvolupada l’any passat per Compromís, el Partit Socialista, Unides Podem i el Partit Popular. Aquestes quatre formacions polítiques van votar a favor de la proposta, quedant aprovada en les Corts Valencianes. Els partits Ciudadanos i Vox van votar en contra.

La proposta reclama la recuperació del Dret Civil foral de les valencianes i valencians, tal com s’assenyala a la reforma de l’Estatut d’Autonomia de l’any 2006, que incidia en què dins el desenvolupament legislatiu valencià es procurara la recuperació de continguts contemplats als Furs. L’any 2016, el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucionals un total de tres lleis valencianes que tenien com a marc de referència el Dret Civil valencià i estaven relacionades amb el règim econòmic matrimonial valencià, la custòdia compartida dels fills i filles, i les unions de fet formalitzades en territori valencià.

Des d’aquell moment, la política i la societat valenciana s’han mobilitzat per a reivindicar la reintegració efectiva del Dret Civil valencià, i el respecte a la reforma de l’Estatut de 2006 i l’autogovern valencià.